|
Mesaj :
|
Türk Hint horozları Malaoid türünün alt türü olan aseel ırkı horozlardır, asil soylu, arı, safkan anlamına gelmektedir. Bu kelime Türkçeye de aynı şekliyle geçmiştir. Asil kan, saf, duru manasında kullanmaktayız. Türkiye’de birçok bölgemizde gerçek hayvan severler tarafından çok özel yetiştirme sistemleriyle saf olarak yetiştirilmeye devam eden Hint horozu bölgeler arasında çok azda olsa genel yapısal özellikler fiziki görünüşleriyle birbirinden ayrılabilir.
Türk Hint horozunun genel olarak diğer ırklardan ayrımlanabilir özellikleri geniş bir kaş yapısı ve gözler bu kaş yapısının içersine gizlenmiş dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korunaklı bir yapıya sahiptir. Ortalama olarak erkekler 3000-3500kg arasındadır. Gözler yeşilin tonlarındadır. Hakim olan renkler dişilerde kahverenginden açık kahverengine ve siyah renklerdedir.
Dövüşleri ağır, etkili elleri, muntazam kas yapıları, dengeli bir vücut yapıları vardır. Irklar içinde en dayanıklı horoz, Hint horozudur. Tavuklar 9–10 yumurta yaptıktan sonra kuluçka olur yumurtalar açık krem rengindedir, ortalama 57–60 gr arasında yumurta ağılığı vardır, daha küçük ve daha iri yumurtalar kuluçka altına konulmaz çıkış gücü zayıf olur. Horozlar dik duruşları geniş göğüsleri kalın kemikli ayakları ile tam bir asalet timsalidir.
İbikler fıstık ibik, silme ibik ve silmenin çeşitli formları örneğin taş ibik, gül ibik şeklinde gözlemlenir. Hint horozlarında sakal yoktur. Genellikle horozların sırtlarında sırt saçak tüyleri bulunur. Akrabalı yetiştirilmiş damızlıklarda bazen bu saçak yoktur. Kuyruklar aşağıya doğru ortadan ikiye ayrılmış ıstakoz kuyruğunu andırır. Ayaklar çok açık sarı ve gümüşi renklerde olabilir. Hint horozları ötüşleri çok kısadır hatta öterken ses boğulur.
|
|
|
Mesaj :
|
Tüy Rengi: Vücut siyah-kızıl, sarı-siyah, beyaz, siyah veya bu renklerin kombinasyonları olan renkte tüylerle kaplıdır. Yele ve kuyruk tüyleri parlaktır. ışık altında yeşil siyah yansımalar yapar.
Deri Rengi: Beyazdır
Ergin Canlı Ağırlıkları, gr: 3000 gr ile 5000 gr arasında değişir
Ergin Boy Uzunlukları, cm: 80 cm ile 120 cm arasında değişir
Cinsel Olgunluk Yaşı, hafta: Erkekte 24-44 hafta arasında dişide ise 20-32 hafta arasında değişmektedir
Gaga Yapısı: Orta uzunlukta, güçlü, gaga rengi koyu sarı, kahverengi, siyah tonlarında veya bu üç rengin kombinasyonları şeklindedir. Bazılarında gagalarında gagayı iki parçaya ayıran oluklar vardır.
Göz Yapısı: Orta büyüklükte, yuvarlak ve mavi, balköpüğü renklerindedir, göz bebeğinin çevresinde ince bir halka şeklinde beyazlık vardır. Gözler Kafatasındaki göz oyuğuna gizlenmiş bir şekilde gömülüdür.
İbik Yapısı: Silme, Fıstık veya gül ibik olarak değişebilir. Koyu kırmızı, etli ve serttir.
Kulak ve Lopları: Kulaklar kısa tüylerle kaplı, kulakların altında her iki tarafta çok az belirgin kırmızı, beyaz veya kırmızı kulak küpesi vardır.
Sakal: Orta genişlikte ve yok denecek kadar kısadır.
Ayak ve Tırnak Yapısı: Bacaklar yüksek, sağlam yapılı, düz duruşlu, incik, ayak derisi ve pulları sarı, siyah, gümüş renk tonlarında, tüysüz, dört parmaklı ve mahmuzludur. Kalemleri kısa ve kalındır.
Kanat Yapısı: Kısa ve geniştir.
Kuyruk Yapısı: Sağlam yapılı ve gösterişli, kuyruk tüyleri çoğunlukla yatay açılarla bağlantılıdır.
Boyun Yapısı: Uzun, kaslı ve tüylüdür.
Ense Yapısı: Kısa, kalın ve tüylüdür.
Göğüs Yapısı: Geniş, kaslı ve kemiklidir.
Dişi ve erkeği Ayrıran Özellikler: Dişilerinin tüyleri soluk ve düzdür, kiloları ve boyları erkeklere oranla yarı yarıya azdır.
Yıllık Yumurta Verimi, adet: Ortalama 80 adettir.
Yumurta Kabuk Rengi: Beyaz veya Beyaz Tonlarındadır.
Yumurta Boyutu: küçüktür. Telek Rengi: Vücut siyah-kızıl, sarı-siyah, beyaz, siyah veya bu renklerin kombinasyonları olan renkte tüylerle kaplıdır.
|
|